Ásványvíz kisokos

Az ásványvíz

Testsúlyunk több mint a fele víz. A szervezetünkben lejátszódó minden élettani folyamathoz vízre van szükség: ez is bizonyítja, hogy mennyire fontos a napi megfelelő folyadékfelvétel.

Egészséges felnőtteknek a szervezet életfolyamataihoz, az optimális elektrolit- és folyadékháztartás fenntartásához naponta 1,5-3 liter folyadékot ajánlott inni. A mennyiséget befolyásolja, illetve többszörösére növelheti például a fizikai aktivitás (munkavégzés, sport), az időjárás (nyári hőség), lázzal járó betegségek, hasmenés, stb.

A sportolók, nehéz fizikai munkát végzők vízszükséglete ennél sokkal nagyobb is lehet. Futás közben 1liter feletti vízmennyiséget is elveszthetünk óránként.

Ezért fontos 15-20 percenként 1-2 dl vizet inni minden olyan edzés illetve verseny közben, ami több mint 1 óráig folyamatosan tart. Gyakori hiba, hogy az ivás összefügg a szomjúságérzéssel, holott a szomjúságérzés a szervezet vészjelzése a súlyos folyadékvesztés megelőzésére. A sportolóknak fokozottan figyelniük kell arra, hogy még a szomjúságérzet kialakulása előtt pótolják a vízveszteséget.

 

Ásványi anyagok élettani hatásai

Ca

Kalcium

A csontok és fogak fontos alkotó-eleme. Hiánya csontritkulást, jelentős hiánya tetániát (görcsös állapot) okoz. Napi szükséglete 800 mg.

Cl

Klór

A nátriumhoz vagy a káliumhoz kötött formában kloridionként fordul elő. A gyomorban a hidrogénnel együtt alkotja a gyomorsavat. A konyhasóval általában elég jut a szervezetbe.

K

Kálium

A sejtek fontos alkotóeleme. Az izommunkához, így a szív munkájához is szükséges. Részt vesz a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában. Hiánya esetén izomgyengeség, görcsök, vérnyomáscsökkenés, keringési rendellenesség, bélrenyheség és a vese funkciós zavara léphetnek fel. Napi szükséglete 3,0-3,5 g.

Mg

Magnézium

A fehérje és szénhidrát anyagcsere fontos eleme, szükséges az izmok működéséhez beleértve a szívizmot is. Fontos szerepet játszik a csontok felépítésében és a növekedésben. Hiánya estén ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációs nehézségek, izomgörcs, szédülés, fejfájás léphet fel. Napi szükséglete 300-350 mg, megerőltető fizikai munka, terhesség és szoptatás alatt 450 mg.

Na

Nátrium

A klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Jelentős szerepet játszik az izmok ingerelhetőségében, a vérnyomás szabályozásában. és egyes enzimek aktiválásában. Hiánya gyengeséget, émelygést, izomgörcsöt, ájulást okozhat. Napi szükséglete 2,0 g.